Використання газу на підприємстві в зварювальних роботах

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Підприємство використовує у своїй виробничій діяльності зварювальні апарати з використанням аргону Аргон газ вищий сорт ТУ У 20.1-05761850-027.2018
Аргон зберігається в балонах, які заправляються.

1. На якому рахунку обліковувати газ аргон при умові, що балони обліковуються окремо на рах. 115?
2. Чи застосовуються якісь норми при використанні цього газу?
3. Чи передбачається сплата екологічного податку при використанні газу аргону?

Зварювальні роботи відбуваються в приміщенні з застосуванням усіх вимог держпраці.

Відповідь

Питання 1.

Згідно до Наказу МІНІСТЕРСТВА ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ від 03.06.2002 N 332 Про затвердження Інструкції про порядок приймання, зберігання, відпуску та обліку газів вуглеводневих скраплених для комунально-побутового споживання та автомобільного транспорту, кожен балон має містити свій власний заводський номер. А це означає, що підприємство має вести не просто облік балонів, а цей облік повинен бути ідентифікованим. Тобто кожен балон повинен обліковуватися окремо. Адже він має індивідуальні ознаки. Виходячи з цього, можна стверджувати, що балон — це специфічна форма багатооборотної тари.
Тому тара (балон) повинна обліковуватися на рах. 115.
Газ аргон як витратний матеріал у процесі виробництва повинен обліковуватися на рах. 209 «інші матеріали» і списуватися на виробничу собівартість відповідних виробів.

Питання 2.

Аргонодугове зварювання
Для цього виду зварювання використовують аргон, який добувають з
повітря, де його за об'ємом міститься близько 1 %. Транспортують і
зберігають аргон у балонах місткістю 40 л під тиском 15
МПа. Аргонодугове зварювання здійснюють неплавким (переважно
вольфрамовим) і плавким електродами. Неплавкі електроди призначені
лише для збудження і підтримання горіння дуги; для заповнення місця
розкриття між кромками зварюваних виробів у зону зварювання
подається присадний метал у вигляді прутків або дроту. За хімічним
складом вони близькі до основного металу. Зварювання неплавким
електродом здійснюють на постійному і змінному струмі ручним,
напівавтоматичним і автоматичним способами. Постійним струмом на
прямій полярності зварюють корозієстійкі і жароміцні сталі, мідь та її
сплави, нікель і його сплави, титан, цирконій, молібден та деякі інші
метали завтовшки 0,1...6,0 мм. Як джерела постійного струму
використовують зварювальні генератори або зварювальні випрямлячі з
пологоспадною зовнішньою характеристикою. Змінним струмом
зварюють алюміній, магній і їхні сплави. При цьому в ті напівперіоди,
коли катодом є виріб, його поверхня бомбардується важкими
позитивними іонами аргону і відбувається так зване катодне
розпилення тугоплавких оксидних плівок алюмінію або магнію. Тому
відпадає потреба в застосуванні флюсів для їх видалення. Зварювання
плавким електродом здійснюють тільки автоматичним і
напівавтоматичним способами. Його застосовують для зварювання
алюмінію, магнію і їхніх сплавів, а також корозієстійких сталей.
Зварювання виконують на постійному струмі при зворотній
полярності, який одержують від джерел з жорсткою або зростальною
зовнішньою характеристикою. При напівавтоматичному зварюванні
використовують спеціальні шлангові напівавтомати, в яких подача
зварювального дроту в зону зварювання здійснюється не крізь шланг, а
крізь тримач. Для цього в самому тримачі є протягувальні ролики, які
дають змогу застосовувати м'який невеликого діаметра дріт,
починаючи від 0,8 мм. Аргонодугове зварювання в ряді випадків
застосовують в суміші з активними газами. Це покращує стабільність
горіння дуги, збільшує глибину проплавлення, поліпшує формування
швів, зменшує розбризкування, покращує перенесення металу в дузі,
підвищує продуктивність зварювання. Так, добавка 1...5 % кисню до
аргону, який застосовують для зварювання маловуглецевої і легованої
сталі, сприяє перетворенню крапельного перенесення металу в дузі в
струменеве. Це дає змогу одержати більш щільні шви і збільшити
продуктивність зварювання.

З наведеного слідує. що витрата вуглекислого газу або аргону при зварюванні визначають від обраного діаметра електродного дроту і умов зварювання (наявність протягів), конфігурації виробу. На витрати інертного газу при зварюванні впливає багато факторів, які важко врахувати для створення уніфікованих норм витрат.
Ви можете експериментальним методом комісійно з урахуванням складності окремого виробу встановити такі норми.

Питання 3.

Все питання не у використанні газу аргон, а у наявності постійних пунктів проведення зварювальних робіт оснащених витяжною вентиляцією у відкрите повітря.
Апарати та установки, що застосовуються для проведення зварювальних робіт, є джерелами викиду в атмосферне повітря зварювальних аерозолів – багатокомпонентних сумішей хімічних речовин. Зварювальний аерозоль – пилогазова суміш, яка складається з завислих дрібнодисперсних твердих частинок оксидів металів та газоподібних речовин – здебільшого оксидів азоту, оксиду вуглецю або фтористого водню – у різних якісних та кількісних співвідношеннях. Хімічний склад зварювального аерозолю залежить від металів, що зварюються, марок електродів, що використовуються, апаратів або установок зварювання та інших умов. В основу визначення величин викидів забруднюючих речовин, що входять до складу аерозолю, який утворюється в конкретних 46 технологічних умовах, покладені значення питомих викидів (показників емісії) цих речовин та тривалість процесу. Значення питомих викидів забруднюючих речовин – компонентів зварювального аерозолю – для конкретних технологічних процесів зварювання наводиться в таблицях, які є у спеціальній літературі.
Закон України «Про охорону атмосферного повітря» зобов’язує суб’єктів господарювання усіх форм власності (у тому числі бюджетні, державні, комунальні підприємства, установи і організації) отримати ДОЗВІЛ на стаціонарні джерела викидів, які утворюються у виробничих процесах згаданих суб’єктів господарювання.
ДОЗВІЛ на викиди видається відповідною ОДА (КМДА) терміном на сім, десять, або без обмеження, років. Отримання ДОЗВОЛУ на викиди передбачає проведення комплексу робіт на об’єкті і розробці технічної документації, а саме :

Інвентаризації викидів ( ідентифікація і картографування джерел викидів, вимірювання концентрації, паспорти ГОУ, розрахунок валових викидів і т.д.), якій оформлюється відповідним ЗВІТОМ обсягом до 100 і більше А4. ЗВІТ підлягає реєстрації у ОДА (КМДА). Термін розгляду і реєстрації 30 днів.
За приписами частини 5 статті 11 Закону №2707-XII викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу, виданого суб`єкту господарювання, об`єкт якого належить до другої або третьої групи, обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями, органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.
Згідно зі статтею 12 Закону №2707-XII, господарська чи інші види діяльності, пов`язані з порушенням умов і вимог до викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря і рівнів впливу фізичних та біологічних факторів на його стан, передбачених дозволами, може бути обмежена, тимчасово заборонена (зупинена) або припинена відповідно до законодавства.
Комплект документів: Звіти по Інвентаризації і Обґрунтовуючи документи, проходять погодження РДА, Центрі лабораторних досліджень, Держсанепідемслужбі, отримують необхідні довідки у Центральній Геофізичній Обсерваторії, Укргеоінформі і т.д. Комплект документів і погодження надаються в ОДА (КМДА) через дозвільний центр, де після розгляду і експертизи видається ДОЗВІЛ на викиди. На основі отриманого ДОЗВОЛУ, суб’єкті господарювання сплачує екологічний податок згідно вимог Податкового кодексу, ст. 243. Мінімальний термін виконання робіт 4-5 місяців.
Таким чином коли на підприємстві є джерело викиду, яке не змінює свого розташування: труба у виробничих процесах на заводі; труба котельної ТЕС, ТЕЦ; печі; витяжка з хімчистки; газохід- витяжка з майстерні над точильним верстатом; газохід-витяжка з плит у ресторанах, кафе, кондитерських цехах, пунктів зварювання, то це є стаціонарне організоване джерело, бо викид здійснюється через трубу, газохід- витяжку.
Якщо це, АЗС з пультами заправки, фарбо-пульт на вулиці; зварювальний пост на подвір’ї; пересипка сипучих матеріалів з бункерів у машини; металообробні станки, і т.д які не оснащені трубами, газоходами витяжками, то це є стаціонарне неорганізоване джерело .
Тобто стаціонарні джерела можуть організовані і неорганізовані і відповідно ДОЗВІЛ на викиди необхідно отримувати, як для організованих так і для неорганізованих джерел, бо головна їх кваліфікаційна ознака — джерела СТАЦІОНАРНІ.
З наведеного слідує, що Вам, при наявності пунктів зварювання як стаціонарних джерел забруднення, для уникнення штрафних санкцій від екоінспекції, мати відповідні дозволи на викиди шкідливих речовин.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2022

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8