Виплата агентської винагороди нерезиденту (резиденту ЄС), можливість і податкові ризики.

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Агентська винагорода нерезиденту може бути виплачена резидентом України на підставі відповідного договору зовнішньоекономічної діяльності про що говорить:

Закон №959-XII від 16.04.1991 «Про зовнішньоекономічну діяльність»

Стаття 2. Принципи зовнiшньоекономiчної дiяльностi
Суб'єкти господарської дiяльностi України та iноземнi суб'єкти господарської дiяльностi при здiйсненнi зовнiшньоекономiчної дiяльностi керуються такими принципами:
…………………………………………………………….
Принципом свободи зовнiшньоекономiчного пiдприємництва, що полягає у:
- правi суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi добровiльно вступати у зовнiшньоекономiчнi зв'язки;
- правi суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi здiйснювати її в будь-яких формах, якi прямо не забороненi чинними законами України;
- обов'язку додержувати при здiйсненнi зовнiшньоекономiчної дiяльностi порядку, встановленого законами України;
- виключному правi власностi суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi на всi одержанi ними результати зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

Стаття 4. Види зовнiшньоекономiчної дiяльностi
…………………………………………………………….
Посередницькi операцiї, при здiйсненнi яких право власностi на товар не переходить до посередника (на пiдставi комiсiйних, агентських договорiв, договорiв доручення та iнших), здiйснюються без обмежень.

З наведеного слідує, що Ваша діяльність з нерезидентом України в рамках агентського договору регулюється вище наведеним Законом України №959-XII від 16.04.1991 «Про зовнішньоекономічну діяльність».

Комерційні відносини на підставі агентського договору , який укладається на підставі і регулюються далі наведеними статтями Господарського Кодексу України:

Кодекс №436-IV от 16.01.2003 (редакция від 02.06.2016)
"Господарський кодекс України"

Глава 31
Комерцiйне посередництво (агентськi вiдносини)
у сферi господарювання

Стаття 295. Агентська дiяльнiсть
1. Комерцiйне посередництво (агентська дiяльнiсть) є пiдприємницькою дiяльнiстю, що полягає в наданнi комерцiйним агентом послуг суб'єктам господарювання при здiйсненнi ними господарської дiяльностi шляхом посередництва вiд iменi, в iнтересах, пiд контролем i за рахунок суб'єкта, якого вiн представляє.
2. Комерцiйним агентом може бути суб'єкт господарювання (громадянин або юридична особа), який за повноваженням, основаним на агентському договорi, здiйснює комерцiйне посередництво.
3. Не є комерцiйними агентами пiдприємцi, що дiють хоча i в чужих iнтересах, але вiд власного iменi.
4. Комерцiйний агент не може укладати угоди вiд iменi того, кого вiн представляє, стосовно себе особисто.
5. Законом можуть бути встановленi обмеження або заборона здiйснення комерцiйного посередництва в окремих галузях господарювання.
Стаття 296. Пiдстави виникнення агентських вiдносин
1. Агентськi вiдносини виникають у разi:
надання суб'єктом господарювання на пiдставi договору повноважень комерцiйному агентовi на вчинення вiдповiдних дiй;
схвалення суб'єктом господарювання, якого представляє комерцiйний агент, угоди, укладеної в iнтересах цього суб'єкта агентом без повноваження на її укладення або з перевищенням наданого йому повноваження.
Стаття 297. Предмет агентського договору
1. За агентським договором одна сторона (комерцiйний агент) зобов'язується надати послуги другiй сторонi (суб'єкту, якого представляє агент) в укладеннi угод чи сприяти їх укладенню (надання фактичних послуг) вiд iменi цього суб'єкта i за його рахунок.
2. Агентський договiр повинен визначати сферу, характер i порядок виконання комерцiйним агентом посередницьких послуг, права та обов'язки сторiн, умови i розмiр винагороди комерцiйному агентовi, строк дiї договору, санкцiї у разi порушення сторонами умов договору, iншi необхiднi умови, визначенi сторонами.
3. Договором повинна бути передбачена умова щодо територiї, в межах якої комерцiйний агент здiйснює дiяльнiсть, визначену угодою сторiн. У разi якщо територiю дiї агента в договорi не визначено, вважається, що агент дiє в межах територiї України.
4. Агентський договiр укладається в письмовiй формi. У договорi має бути визначено форму пiдтвердження повноважень (представництва) комерцiйного агента.

Можливий алгоритм оподаткування подібних операцій, передбачених Вашим агентським договором з нерезидентом розглянемо далі:

ПДВ.

Стаття 185. ПКУ « Визначення об'єкта оподаткування»
185.1. Об'єктом оподаткування є операцiї платникiв податку з:
а) постачання товарiв, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 цього Кодексу, у тому числi операцiї з передачi права власностi на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачi об'єкта фiнансового лiзингу в користування лiзингоотримувачу/орендарю;
б) постачання послуг, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 цього Кодексу.

Згідно з вимогами ст. 186.2.1. ПКУ, місцем постачання послуг є мiсце фактичного постачання послуг, пов'язаних з рухомим майном, а саме:
а) ……………………………………
…………………………………………..
г) послуг iз виконання ремонтних робiт i послуг iз переробки сировини, а також iнших робiт i послуг, що пов'язанi з рухомим майном;
Теж на підставі ст. 186.2.2. таким місцем є фактичне мiсцезнаходження нерухомого майна, у тому числi що будується, для тих послуг, якi пов'язанi з нерухомим майном:
а) послуг агентств нерухомостi;
б) послуг з пiдготовки та проведення будiвельних робiт;
в) iнших послуг за мiсцезнаходженням нерухомого майна, у тому числi що будується.

Стаття 181. ЦКУ № 435 Нерухомi та рухомi речi
1. До нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомiсть) належать земельнi дiлянки, а також об'єкти, розташованi на земельнiй дiлянцi, перемiщення яких є неможливим без їх знецiнення та змiни їх призначення.
Режим нерухомої речi може бути поширений законом на повiтрянi та морськi судна, судна внутрiшнього плавання, космiчнi об'єкти, а також iншi речi, права на якi пiдлягають державнiй реєстрацiї (Ст. 91 ЮНКЛОС - Конвенція ООН по морському праву, підписана у Монтего-Бее, Ямайка, 10.12.1982р.).
2. Рухомими речами є речi, якi можна вiльно перемiщувати у просторi.

Те що морське судно може вважатися нерухомою річчю говорить і п. 2. ст. 1 Закону №1952-IV от 01.07.2004 "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" – де сказано що «дiя цього Закону не поширюється на державну реєстрацiю повiтряних i морських суден, суден внутрiшнього плавання, космiчних та iнших об’єктiв цивiльних прав, на якi законом може бути поширено правовий режим нерухомої речi».

Тобто, на підставі всього вище наведеного можливо зробити висновок, що послуги Вашого агента – нерезидента, перелік котрих вказано у запиті і які пов’язані з створенням нерухомої речі, згідно до вимог ст. 186.2.2. повинні вважатися послугами наданими на території нерезидента, а не в Україні і тому не повинні обкладатися ПДВ 20%.

Адже, якщо податківці не визнають судно рухомою річчю, то у відповідності з ст. 186.2.2 всі послуги агента – нерезидента по такому договору стосовно нерухомої речі також будуть вважатися наданими поза межами України і ПДВ нараховуватися не повинен.

Що стосовно оподаткування доходів нерезидента отриманих поза межами України, то ПКУ це не передбачено. У ст. 141.4 ПКУ передбачено оподаткування доходів нерезидентів отриманих виключно на території України.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2016
Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8