Випуск експериментальних зразків нової продукції. Нюанси обліку.

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Підприємство вирішило випустити експериментальні зразки нової продукції, які будуть використовуватись, як виставковий варіант.
Питання:
Як випуск цих виставкових зразків відобразити в обліку?

ВІДПОВІДЬ
Усі витрати підприємства, понесені у зв’язку з виробництвом дослідних або експериментальних зразків нового виду продукції, акумулюють за дебетом рахунка 23 «Виробництво». Сюди також відносяться , наприклад, прямі матеріальні витрати на виробництво (вартість сировини, матеріалів, напівфабрикатів тощо), витрати на оплату праці працівників, зайнятих випуском зразків продукції разом з нарахованою сумою ЄСВ, амортизація виробничого обладнання та інші витрати, безпосередньо пов’язані з виробництвом дослідних зразків.
Витрати на сертифікацію продукції потраплять до складу собівартості виробів, що випускаються (як інші прямі витрати), якщо такі витрати можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат (п. 14 П(С)БО 16 «Витрати»). Якщо ж віднести такі витрати до конкретного об’єкта неможливо, вартість сертифікації включають до складу загальновиробничих витрат (п. 15.7 П(С)БО 16).
Після закінчення виробничого процесу собівартість дослідних і експериментальних зразків списують до складу операційних витрат на субрахунок 941 «Витрати на дослідження і розробки» (Дт 941 — Кт 23), якщо внаслідок випробувань вони непридатні для продажу.
Після випробувань можуть бути оприбутковані окремі деталі, придатні до використання/продажу. У такому разі роблять запис: Дт 207 «Запасні частини», 209 «Інші матеріали» — Кт 23. Залежно від цілей використання такі ТМЦ оприбутковують або за чистою вартістю реалізації (якщо планують їх продати), або за вартістю можливого використання (п. 2.13 Методичних рекомендацій з бухобліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2).
Якщо ж випробування проведені успішно, але частина зразків не взяла участі у випробуванні і готова до продажу, то їх оприбутковують як готову продукцію (Дт 26 «Готова продукція» — Кт 23 «Виробництво»).
Використання деяких придатних зразків як виставковий варіант у якості реклами такої продукції обліковуємо наступним чином:
Дт 93 «витрати на збут» Кт 26 «готова продукція».

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2022

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8