Як правильно перевести працівника до іншого підрозділу?

ЗАПИТ

Необхідно тимчасово, на період основної щорічної відпустки, замінити працівника, який працює за змінним 12-годинним графіком роботи.......
Тому потрібно тимчасово перевести працівника з іншого цеху, який працює за 5-денним графіком роботи, але за його заявою.
Чи не буде це порушенням? І як правильно зробити оплату праці, якщо працівник, який буде заміняти, зараз отримує оклад, а на тимчасовому місці – погодинна оплата праці?

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

ВІДПОВІДЬ
Залежно від причин і підстав для переведення чинне законодавство передбачає декілька можливих варіантів:
1) переведення на іншу постійну роботу на тому ж підприємстві ( ч. 1 ст. 32 КЗпП);
2) переміщення всередині підприємства ( ч. 2 ст. 32 КЗпП);
3) тимчасове переведення на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором ( ст. 33 КЗпП);
4) тимчасове переведення на іншу роботу в разі простою ( ст. 34 КЗпП);
5) переведення на легшу роботу ( ст. 170 КЗпП);
6) переведення на легшу роботу вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до 3 років ( ст. 178 КЗпП).
У Вашому випадку для тимчасового переведення працівника, на період основної щорічної відпустки іншого працівника, на іншу роботу, слід керуватися слідуючими нормами трудового законодавства, Кодексу Законів про працю України (КЗпПУ).
Стаття 31. КЗпПУ містить у собі Заборону вимагати виконання роботи, не обумовленої трудовим договором. Власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

Згідно до статті 33. КЗпПУ, Тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором слідує наступне, тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, допускається лише за його згодою.
Власник або уповноважений ним орган має право перевести працівника строком до одного місяця на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо вона не протипоказана працівникові за станом здоров'я, лише для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, з оплатою праці за виконану роботу, але не нижчою, ніж середній заробіток за попередньою роботою.
Тому, переведений тимчасово на іншу роботу працівник не може отримувати менше, ніж він отримував у середньому на своїй попередній роботі.

У випадках, зазначених у частині другій цієї статті, забороняється тимчасове переведення на іншу роботу вагітних жінок, жінок, які мають дитину з інвалідністю або дитину віком до шести років, а також осіб віком до вісімнадцяти років і передпенсійного віку без їх згоди.

Законом не передбачено, скільки разів протягом календарного року можна переводити працівника у разі виробничої необхідності, тому що такі випадки попередньо не можна передбачити.
Проте законом установлено, що тривалість переведення на іншу роботу для заміщення відсутнього працівника не може перевищувати одного місяця протягом календарного року, крім випадків згоди працівника виконувати цю роботу більш тривалий час.
Крим того, у разі тимчасової заміни відсутнього працівника кваліфіковані працівники не переводяться на некваліфіковані роботи.
Тимчасове переведення у зв'язку з виробничою необхідністю оформляється наказом по підприємству, установі, органі­зації із зазначенням конкретних причин і терміну його тривалості. Після закінчення терміну переведення працівник знову повертається на роботу, обумовлену трудовим договором.

У вашому запиту переведення обумовлене виробничою необхідністю у зв’язку з черговою щорічною відпусткою основного працівника, що не відповідає причинам, наведеним вище у ч. другій ст. 33 КЗпПУ, тому обов’язково необхідна письмова згода працівника на переведення.

Тому, якщо Ваш працівник, якого Ви вирішили перевести на іншу роботу на час відпустки основного працівника, був прийнятий на роботу по іншій спеціальності, на інший механізм, тобто, умови і характер праці по його трудовому договору абсолютно відрізняються від тих, куди Ви його вирішили перевести, то Ви повинні діяти у відповідності до ст. 33 КЗпПУ у вище описаний засіб.

Якщо при переведенні умови праці не змінюються по відношенню до його трудового договору і у межах його спеціальності, а змінюється тільки дільниця або цех Підприємства, то слід керуватися вимогами ст. 32 ст. КЗПпУ, де сказано наступне:
Згідно до вимог ч. другої ст. 32 КЗпПУ, Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. У цьому разі достатньо Наказу по підприємству для переміщення працівника на інше робоче місце.
Слід також при переведенні мати на увазі те, що Власник або уповноважений ним орган не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров'я.

Для визначення того, чи буде таке переведення працівника переведенням на іншу роботу з обов’зковою його згодою, чи не буде вважатися переведенням/переміщенням на іншу роботу/місце де не потрібна його згода, слід керуватися п. 31 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 6 листопада 1992 р. № 9 (Постанова № 9), де ВСУ посилається виключно профільне законодавство.

Далі наведено приклади оформлення кадрових документів у вигляді пропозиції про тимчасове переведення на іншу роботу і наказу про тимчасове переведення на іншу роботу за згодою працівника.

Виконання всіх вище описаних вимог законодавства не повинно створити ризиків для Підприємства при відповідному тимчасовому переведенні працівника на іншу роботу у зв’язку з виробничою необхідністю.

Директор Носов В.Г.
ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2020

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8