Заміна бракованого товару

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Нещодавно надійшла партія товару (заміна бракованого), але по ВМД вартість інша (більша). Проконсультуйте будь ласка як обліковується різниця в вартості. Чи маємо ми її поставити собі на дохід?

ВІДПОВІДЬ
Згідно до статті 678. ЦКУ № 435 - Правові наслідки передання товару неналежної якості
1. Покупець, якому переданий товар неналежної якості, має право, незалежно від можливості використання товару за призначенням, вимагати від продавця за своїм вибором:
1) пропорційного зменшення ціни;
2) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
3) відшкодування витрат на усунення недоліків товару.
2. У разі істотного порушення вимог щодо якості товару (виявлення недоліків, які не можна усунути, недоліків, усунення яких пов'язане з непропорційними витратами або затратами часу, недоліків, які виявилися неодноразово чи з'явилися знову після їх усунення) покупець має право за своїм вибором:
1) відмовитися від договору і вимагати повернення сплаченої за товар грошової суми;
2) вимагати заміни товару.
3. Якщо продавець товару неналежної якості не є його виготовлювачем, вимоги щодо заміни, безоплатного усунення недоліків товару і відшкодування збитків можуть бути пред'явлені до продавця або виготовлювача товару.
4. Положення цієї статті застосовуються, якщо інше не встановлено цим Кодексом або іншим законом.
При заміні неякісного товару на товар іншої моделі перерахунок вартості проводиться на дату обміну. Якщо обмін здійснюється на більш дорогий товар, покупцеві слід сплатити різницю в цінах. При заміні на більш дешевий товар продавець повинен відшкодувати різницю вартості товарів. Згідно п. 2 ст. 710 ЦКУ, «в разі заміни товару неналежної якості на аналогічний, але інший за розміром, фасоном, сортом тощо товар належної якості відшкодуванню підлягає різниця між ціною заміненого товару і ціною товару належної якості, які діють на момент заміни товару або постановлення судом рішення про заміну товару».

Для того, щоб спрогнозувати алгоритм Ваших дій у цієї ситуації, розглянемо вимоги наступних нормативних документів.

Ст. 14.1.257. ПКУ фінансова допомога - фінансова допомога, надана на безповоротній або поворотній основі.
Безповоротна фінансова допомога - це:
сума коштів, передана платнику податків згідно з договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладення таких договорів;
сума безнадійної заборгованості, відшкодована кредитору позичальником після списання такої безнадійної заборгованості;
сума заборгованості одного платника податків перед іншим платником податків, що не стягнута після закінчення строку позовної давності;
основна сума кредиту або депозиту, що надані платнику податків без встановлення строків повернення такої основної суми, за винятком кредитів, наданих під безстрокові облігації, та депозитів до запитання у банківських установах, а також сума процентів, нарахованих на таку основну суму, але не сплачених (списаних).

14.1.11. безнадійна заборгованість - заборгованість, що відповідає одній з таких ознак:
а) заборгованість за зобов’язаннями, щодо яких минув строк позовної давності;

14.1.13. безоплатно надані товари, роботи, послуги:
а) товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів;

ПСБО 15 «Доходи»
П. 5. Дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.
Критерії визнання доходу, наведені в цьому Національному положенні (стандарті), застосовуються окремо до кожної операції. Проте ці критерії потрібно застосовувати до окремих елементів однієї операції або до двох чи більше операцій разом, якщо це випливає із суті такої господарської операції (операцій).

П. 7. Визнані доходи класифікуються в бухгалтерському обліку за такими групами:
дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);
чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);
інші операційні доходи;
фінансові доходи;
інші доходи.

Інструкція про застосування плану рахунків МФУ № 291:
Рахунок 71 «Інший операційний дохід»
На субрахунку 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів» узагальнюється інформація про доходи від безоплатно одержаних оборотних активів (окрім фінансових інвестицій) і доходи від цільового фінансування, пов’язаного з операційною діяльністю.

Всі вище наведені вимоги норм законодавства застосовні по відношенню до суми різниці у вартості отриманого на заміну товару від нерезидента згідно до узгодженої з ним претензії.

Сума 485,60 євро, або 17750,62 грн. визнається доходом, але дата його визнання буде залежати від того, чи обговорено постачання на заміну дешевшого товару більш дорогим.

Як що обговорено безоплатну заміну на більш дорогий товар, то дохід на різницю буде визнано у момент постачання нового дорогого товару:
Дт 632 Кт 718 …… Євро ( ……..,62 грн.)

Як що документально не обговорено, що буде поставлено на безоплатну заміну більш дорогий товар, то у Вас на різницю …… Євро ( ……. грн.) виникає Кт заборгованість перед нерезидентом, строк позовної давності по ней згідно Конвенції ООН від 17.06.1974 р. складає 4 роки.
Після спливу цього строку 4 роки, така Кт заборгованість стає безнадійною і визнається боржником (Вами) іншим операційним доходом.
На протязі 4-х років така Кт заборгованість у Євро визнається монетарною і підлягає перерахуванню на відповідні дати згідно з курсом НБУ згідно з ПСБО 21.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2022

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8