Зберігання пального на підприємстві, яке придбано на АЗС

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Запит:
Коли саме настає момент зберігання пального?
Приклад: Підприємство придбало дизель в тару об’ємом 200 літрів на АЗС. Перевезло власним транспортом на свою територію та на власній території заправило власну техніку та обладнання з цієї тари. Чи виникає момент зберігання пального під час здійснення цієї діяльності?

ВІДПОВІДЬ
Згідно із Законом України від 19.12.1995 № 481/95-ВР, «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» - ліцензуванню підлягає зберігання пального. Термін «зберігання пального» визначено у ст. 1 цього Закону як діяльність із зберігання пального, як отриманого від інших осіб, так і власного, із зміною або без зміни його фізико-технічних характеристик. Тобто під це визначення підпадає і зберігання пального у окремих ємкостях.
А от зберігання пального в баках транспортних засобів, пристроїв та обладнання цей термін не охоплює, це підтверджено й ліцензійними умовами і податковими органами:
Далі наведено Лист ДФСУ:

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
від 15.08.2019 р. N 3814/6/99-99-12-02-02-15/ІПК
Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула запит Товариства і в межах компетенції повідомляє таке.
Товариство проінформувало, що для забезпечення потреб своєї господарської діяльності має в власності для короткострокового зберігання та безпосередньої заправки власного та орендованого автомобільного транспорту два паливозаправника та цистерну-причеп, загальний обсяг всіх ємностей транспортних засобів складає 27742 л. та запитує:
...............
Статтею 1 Закону N 481 визначено, що:
місце зберігання пального - місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування;
зберігання пального - діяльність із зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик.
...........................
Відповідно до частини 2 статті 17 Закону N 481 за зберігання пального без наявності ліцензії до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів в сумі 500 000 гривень (оптової торгівлі пальним або зберігання пального без наявності ліцензії – 500 000 гривень;
надання послуг із зберігання пального іншим суб'єктам господарювання та/або реалізація пального іншим особам на підставі ліцензії на право зберігання пального, отриманої на підставі заяви виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки відповідно до статті 15 цього Закону, - 500 000 гривень).
.........................
Таким чином, у розумінні Закону N 481, суб’єкту господарювання необхідно отримувати ліцензію для здійснення зберігання пального у стаціонарних цистернах/ємностях........

Крім того, як що розглянути сам процес придбання і використання Вами ДП з точки зору бухгалтерського обліку, який виглядає наступним чином, можливо констатувати наступне:
1. Придбання ДП здійснюється безпосередньо у постачальника або через підзвітну особу з доставкою до місця заправки техніки:
Проводки у регістрах обліку Дт 203 Кт 631 (3721);
2. Наступна операція - заправка всієї кількості придбаного ДП у баки техніки, яка відображається у обліку як збільшення витрат відповідного періоду:
Проводки у регістрах обліку Дт 23, 90, 91,92,93 Кт 203.
У наявності Відсутній облік залишку ДП на складі по Д трах. 203 і відсутній факт зберігання ДП на відповідній території.
Поняття «зберігання» окремо законодавством не визначено. Тож стосовно визначення поняття «зберігання» можливо звернутися до коментарів правознавців (А. Г. Донець, асистент кафедри цивільного права № 1 Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого»). Поняття зберігання вживається як в економічному, так і в юридичному значеннях. З економічної точки зору зберігання — це певний вид господарської діяльності, спрямований на забезпечення фізичної, біологічної, хімічної схоронності об’єктів матеріального світу, на недопущення негативного впливу внутрішніх та зовнішніх факторів на них. Здійснюючи таку діяльність на підставі цивільно-правових договорів, закону чи інших правових засад, зберігач набуває відповідного юридичного обов’язку забезпечити на певних умовах внутрішню і зовнішню схоронність речі. У такому разі виникають відповідні відносини щодо зберігання, а отже, зберігання стає правовою категорією.
Висновок, що зберігання — це діяльність, підтверджується визначенням, закріпленим у Законі України «Про зерно та ринок зерна» . Зберігання зерна — це комплекс заходів, які включають прийняття, доробку, зберігання та відвантаження зерна. Що ж стосується ЦК України, то в ньому, як вже зазначалося, зберігання визначається через поняття схоронність. Між тим це в жодному разі не заперечує характеристики зберігання як діяльності, але порушує питання щодо визначення строку схоронності. Згідно із Великим тлумачним словником сучасної української мови схоронність має декілька значень. Це і збереження чого-небудь в доброму стані, і тримання чого-небудь у доброму стані, і намагання залишити що-небудь незмінним тощо . Зберігати — це тримати що-небудь у певних умовах, оберігаючи від псування, руйнування; дбаючи, тримати що-небудь у доброму стані; намагатися залишити незмінним; дбайливо ставитися до чого-небудь; не розтрачувати чогось.
Глава 66 ЦКУ № 435 «Зберігання», ст. 938 передбачає поняття «строк зберігання», хоча це юридична категорія, яка застосовується у відповідних договорах, але за відсутності законодавчого тлумачення поняття «зберігання», вимоги наявності строку зберігання можливо поширити і на економічну категорію зберігання, яка виникає у Вашому випадку і строк зберігання при якій у Вас відсутній у процесі заправки техніки на всю кількість придбаного ДП.
З урахуванням наведених правових позицій, придбання Вами ДП, його доставка до стоянки техніки для заправки і сама заправка не може вважатися як тривалий процес забезпечення схоронності ДП на протязі не визначеного строку схоронності і тому не може вважатися процесом зберігання ДП.
З наведеного слідує, що при заправці Вами власної техніки ДП на власній території у баки цієї техніки всього придбаного ДП, які не можуть вважатися місцем зберігання, не може визнаватися зберіганням ДП у баках і не потребує отримання ліцензії у відповідності до Закону № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

PS.
На думку Аудитора, якщо у Вас будуть виникати при кожній заправці перехідні залишки ДП, то у відповідності до вимог статті 1 Закону N 481, для уникнення великих штрафних санкцій, Вам необхідно буде отримати відповідну ліцензію для місця зберігання ДП де знаходяться ємкості з залишками пального.
Для подібних Вам користувачів/зберігачів ПММ Закон передбачає спрощену процедуру отримання відповідної ліцензії. Згідно до ст. 15 Законом України № 481 - Суб'єкти господарювання, що здійснюють зберігання пального, яке не реалізовується іншим особам і використовується виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, копії зазначених документів не подають. Такі суб'єкти господарювання у заяві зазначають про використання пального для потреб власного споживання чи переробки, загальну місткість резервуарів та ємностей, що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження.
Слід мати також на увазі, що згідно до ст. 17 Законом України № 481 передбачено штрафні санкції за - надання послуг із зберігання пального іншим суб'єктам господарювання та/або реалізація пального іншим особам на підставі ліцензії на право зберігання пального, отриманої на підставі заяви виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки відповідно до статті 15 цього Закону, - 500 000 гривень.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух»
Носов В.Г.

2022

Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8