Чи варто працювати за нікчемним правочином

Юридичний департамент ДПАУ ділиться доброю для них новиною — судовим рішенням, винесеним на користь ОДПС та залишеним без змін в апеляційній інстанції, про стягнення в дохід держави коштів, одержаних за нікчемним правочином. Справа в тому, що податкова інспекція звернулася з позовом до підприємства, яке не було зареєстроване як платник ПДВ та не звітувало, але в порушення норм закону виписувало податкові накладні. Усна домовленість з іншим підприємством та видача податкових накладних на виконання такої угоди визнані судом нікчемними, оскільки завідомо суперечать інтересам держави та суспільства.

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ


ЮРИДИЧНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ

ЛИСТ


від 07.10.2008 р. N 10-3018/3291

Юридичний департамент ДПАУ надає для розгляду та використання в роботі копію судового рішення про стягнення в дохід держави коштів, одержаних за нікчемними правочинами, що винесене на користь ОДПС, та повідомляє таке.


ДПІ у м. Чернівці звернулася з адміністративним позовом до ТОВ та ПП «Таїс» про стягнення в дохід держави коштів, одержаних за нікчемними правочинами, у сумі 463200 грн., як вартість товарів за нікчемною угодою.


Постановою господарського суду Чернівецької області від 02.04.2008 р. позов задоволено повністю.


Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 16.09.2008 р. апеляційну скаргу ТОВ залишено без задоволення, а постанову господарського суду Чернівецької області від 02.04.2008 р. - без змін, мотивуючи наступним.


ПП «Таїс» на підставі заяви було знято з обліку платників податків на додану вартість, про що був складений акт від 23.11.2005 р. про анулювання свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ.


У серпні та вересні 2006 року, на підставі усної домовленості, ТОВ придбало у ПП «Таїс» м'ясо свиняче, що підтверджене відповідними податковими накладними, згідно з якими у серпні 2006 року ТОВ включено суму ПДВ до податкового кредиту.


Оскільки ПП «Таїс» на момент складання податкової накладної не було зареєстроване у податковому органі як платник податку на додану вартість та не звітувало, але в порушення норм закону виписувало податкові накладні, тому дії ПП «Таїс» на укладення угоди з ТОВ та видача податкової накладної на виконання такої угоди є підтвердженням мети, завідомо суперечної інтересам держави та суспільства.


Прошу довести зазначену позицію Львівського апеляційного адміністративного суду до підпорядкованих ОДПС з метою використання в роботі та організації взаємодії.


Директор Юридичного департаменту Л. Трофімова


Джерело інформації: "Головбух"

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Чи варто працювати за нікчемним правочином - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Чи варто працювати за нікчемним правочином - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Чи варто працювати за нікчемним правочином - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Чи варто працювати за нікчемним правочином - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Чи варто працювати за нікчемним правочином - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Чи варто працювати за нікчемним правочином - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Чи варто працювати за нікчемним правочином - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Чи варто працювати за нікчемним правочином - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8