Формування статутного фонду ТОВ

Держпідприємництва щодо формування статутного фонду ТОВ, створеного в результаті реорганізації шляхом перетворення, повідомив, що розмір статутного капіталу ТОВ на момент його створення не може бути меншим за розмір, встановлений законом.


До моменту державної реєстрації ТОВ його учасники повинні сплатити не менше ніж 50 % суми своїх вкладів. У разі якщо розмір статутного фонду не відповідає визначеному законодавством, суб'єкт господарювання повинен доформувати статутний фонд до розміру, визначеного законом на момент створення, або вибрати іншу організаційну форму, наприклад, приватне підприємство, для якого фіксований розмір статутного фонду не встановлено.


У разі державної реєстрації юрособи, для якої законом встановлено вимоги щодо формування статутного фонду, необхідно подати держреєстратору документ, що підтверджує внесення засновником вкладу до статутного фонду юрособи в розмірі, який встановлено законом. Держпідприємництво вважає, що документом, який підтверджує розмір статутного фонду (капіталу) суб'єкта господарювання, створеного в результаті реорганізації шляхом перетворення, може бути передавальний баланс.


ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА


ЛИСТ


від 31.05.2007 р. N 3895

Про формування статутного фонду товариства з обмеженою відповідальністю

На звернення закритого акціонерного товариства «ХІМКОМПЛЕКС» від 03.04.2007 р. N 28 та закритого акціонерного товариства «АВТОПРОМСНАБ» від 03.04.2007 р. N 15 щодо формування статутного фонду товариства з обмеженою відповідальністю, створеного в результаті реорганізації шляхом перетворення, повідомляємо наступне.


Відповідно до статті 56 Господарського кодексу України (далі - ГКУ), суб'єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, спеціально передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і громадян шляхом заснування нового, реорганізації (злиття, приєднання, виділення, поділу, перетворення) діючого (діючих) суб'єкта господарювання з додержанням вимог законодавства.


Отже, перетворення - це один із шляхів утворення юридичної особи в результаті реорганізації діючої юридичної особи.


Для державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом реорганізації, державному реєстратору надається реєстраційна картка за формою N 2 «Реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом реорганізації діючої (діючих) юридичної особи (юридичних осіб)».


Державна реєстрація юридичної особи, яка утворена в результаті перетворення, здійснюється в порядку, який встановлено статтями 24 - 27 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців». Частиною четвертою статті 24 цього Закону передбачено у разі державної реєстрації юридичної особи, для якої законом встановлено вимоги щодо формування статутного фонду - подання державному реєстратору документа, що підтверджує внесення засновником вкладу до статутного фонду юридичної особи в розмірі, який встановлено законом.


Щодо утворення суб'єкта господарювання шляхом реорганізації, то відповідно до статті 107 ЦКУ після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу). Нотаріально посвідчені копії передавального акта та розподільчого балансу передаються в орган, який здійснює державну реєстрацію за місцем державної реєстрації юридичної особи, що припиняється, а також в орган, який здійснює державну реєстрацію, за місцем державної реєстрації юридичної особи правонаступника.


Враховуючи зазначене вище, Держпідприємництво вважає, що документом, який підтверджує розмір статутного фонду (капіталу) суб'єкта господарювання, створеного в результаті реорганізації шляхом перетворення, може бути передавальний баланс.


Згідно зі статтею 144 ЦКУ, розмір статутного капіталу товариства на момент його створення не може бути меншим розміру, встановленого законом. До моменту державної реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю його учасники повинні сплатити не менше ніж п'ятдесят відсотків суми своїх вкладів.


Слід також зазначити, що у статуті суб'єкта господарювання, згідно зі статтею 57 Господарського кодексу України, крім інших відомостей, повинні зазначатися умови реорганізації та ліквідації, а також порядок утворення статутного та інших фондів.


У разі невідповідності розміру статутного фонду, який визначений чинним законодавством для певної організаційно-правової форми, суб'єкт господарювання повинен доформувати статутний фонд до розміру, визначеного законом на момент створення, або вибрати іншу організаційну форму, наприклад, приватне підприємство, для якого фіксований розмір статутного фонду не встановлений.


В. о. Голови К. Ващенко

«ГоловБух» № 64 (543) листопад 2007 р.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Формування статутного фонду ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Формування статутного фонду ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Формування статутного фонду ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Формування статутного фонду ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Формування статутного фонду ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Формування статутного фонду ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Формування статутного фонду ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Формування статутного фонду ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8