Індексація Заробітної плати

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

ПИТАННЯ: «Посадовий оклад працівника становить 1474 грн.
Із серпня по грудень 2013 року йому було встановлено надбавку за складність та напруженість в роботі у розмірі 50% посадового окладу, з січня по грудень 2014 року - в розмірі 25% посадового окладу.
З січня 2015 року встановили надбавку за складність та напруженість у роботі у розмірі 30 % посадового окладу.
Який місяць вважати базовим для індексації?».

ВІДПОВІДЬ:

У відповідності з вимогами п. 5. Постанови КМУ №1078 від 17.07.2003 "Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення":
«У разi пiдвищення розмiрiв мiнiмальної заробiтної плати, пенсiї, виплат, що здiйснюються вiдповiдно до законодавства про загальнообов'язкове державне соцiальне страхування, стипендiй, а також у разi зростання грошових доходiв населення без перегляду їх мiнiмальних розмiрiв мiсяць, в якому вiдбулося пiдвищення, вважається базовим при обчисленнi iндексу споживчих цiн для iндексацiї грошових доходiв населення (ІСЦ). У базовому мiсяцi значення iндексу споживчих цiн приймається за 1 або 100 вiдсоткiв. Iндексацiя грошових доходiв, отриманих громадянами за цей мiсяць, не провадиться. З наступного мiсяця здiйснюється обчислення наростаючим пiдсумком iндексу споживчих цiн для проведення подальшої індексації».

В зв’язку з вище наведеним, мiсяць, у якому пiдвищилася зарплата, - базовий для розрахунку IСЦ наростаючим пiдсумком. За бiльш детальною iнформацiєю слiд звернутися до п. 5 Постанови № 1078. У ньому зазначено, що базовим для проведення iндексацiї є мiсяць пiдвищення:
- розмiрiв мiнзарплати. Але якщо пiдвищення мiнзарплати не вплинуло на зарплату працiвника, то базовим такий мiсяць не визнають;
- грошового доходу, не пов'язаного з пiдвищенням мiнзарплати. При цьому з 21.06.2012 р. не має значення, на яку суму зросла зарплата - мiсяць пiдвищення вважається базовим. Але тут головне в тому, що такий мiсяць визнають базовим тiльки при пiдвищеннi зарплати за рахунок виплат, якi є об'єктом iндексацiї , котрі перерахованi в п. 2 Постанови № 1078 i мають постiйний характер- «оплата працi найманих працiвникiв пiдприємств, установ, органiзацiй у грошовому виразi, яка включає оплату працi за виконану роботу згiдно з тарифними ставками (окладами) i вiдрядними розцiнками, доплати, надбавки, премiї, гарантiйнi та компенсацiйнi виплати, передбаченi законодавством, а також iншi компенсацiйнi виплати, що мають постiйний характер».
Не визнають базовим мiсяць, у якому зарплата збiльшилася за рахунок:
- виплат, якi не є об'єктом iндексацiї, перерахованих в п. 3 Постанови № 1078;
- виплат, наведених в абз. 7 п. 5 Постанови № 1078, а саме: доплати у зв'язку з розширенням зони обслуговування, збiльшенням обсягу робiт, сумiщенням професiй (посад), виконанням обов'язкiв тимчасово вiдсутнього працiвника, оплата за роботу за сумiсництвом в однiй установi, а також за рахунок збiльшення розмiру премiї (якщо в такому мiсяцi не вiдбувається пiдвищення тарифної ставки (окладу)).

У випадку, коли сума пiдвищення заробiтної плати бiльше, нiж сума належної iндексацiї, то мiсяць пiдвищення теж стає базовим, але сума iндексацiї не виплачується вiдповiдно до вимог п. 5 Порядку № 1078.

У відповідності до вимог п. 2.2.1. Наказу МІСТАТ-у № 5 від 13.01.2004 "Про затвердження Інструкції зі статистики заробітної плати" - до додаткової заробітної плати відносяться: «Надбавки та доплати до тарифних ставок (окладiв, посадових окладiв) у розмiрах, передбачених чинним законодавством, за:
сумiщення професiй (посад); розширення зони обслуговування або збiльшення обсягу робiт; виконання обов'язкiв тимчасово вiдсутнього працiвника; роботу у важких i шкiдливих та особливо важких i особливо шкiдливих умовах працi; iнтенсивнiсть працi; роботу в нiчний час; керiвництво бригадою; високу професiйну майстернiсть; класнiсть водiям (машинiстам) транспортних засобiв; високi досягнення в працi, у тому числi державним службовцям; виконання особливо важливої роботи на певний термiн; знання та використання в роботi iноземної мови; допуск до державної таємницi; дипломатичнi ранги, персональнi звання службових осiб, ранги державних службовцiв, квалiфiкацiйнi класи суддiв; науковий ступiнь; нормативний час пересування у шахтi (руднику) вiд ствола до мiсця роботи i назад працiвникам, постiйно зайнятим на пiдземних роботах; роботу на територiях радiоактивного забруднення; iншi надбавки та доплати, передбаченi чинним законодавством, включаючи доплату до розмiру мiнiмальної заробiтної плати».

У відповідності до ст. 15 Закону №108/95-ВР від 24.03.1995 "Про оплату праці":
Форми i системи оплати працi, норми працi, розцiнки, тарифнi сiтки, схеми посадових окладiв, умови запровадження та розмiри надбавок, доплат, премiй, винагород та iнших заохочувальних, компенсацiйних i гарантiйних виплат встановлюються пiдприємствами у колективному договорi з дотриманням норм i гарантiй, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (мiжгалузевими) i територiальними угодами. У разi, коли колективний договiр на пiдприємствi не укладено, роботодавець зобов'язаний погодити цi питання з виборним органом первинної профспiлкової органiзацiї (профспiлковим представником), що представляє iнтереси бiльшостi працiвникiв, а у разi його вiдсутностi - з iншим уповноваженим на представництво органом.

З урахуванням абз. 7 п. 5 Постанови № 1078, доплата (надбавка) «за складність та напруженість у роботі» , яка відсутня у тексті п. 2.2.1. Наказу № 5, може розглядатися роботодавцем як одна з таких, яка перерахована у згаданому абзаці 7. п. 5 і такі доходи не повинні вважатися доходами базового місяця для індексації.

В разі виконання роботодавцем вимог ст. 15 Закону № 108, така надбавка буде вважатися згідно з вимогами п. 2.2.1. Наказу № 5 «іншою надбавкою та доплатою, передбаченою чинним законодавством» , яка не охоплена абз. 7 п. 5 Постанови № 1078 і тоді зарплата з урахуванням цієї надбавки може вважатися зарплатою базового місяц.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2015
Аудиторська перевірка, бухгалтерські послуги, аутсорсинг зарплати

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Індексація Заробітної плати - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Індексація Заробітної плати - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Індексація Заробітної плати - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Індексація Заробітної плати - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Індексація Заробітної плати - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Індексація Заробітної плати - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Індексація Заробітної плати - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Індексація Заробітної плати - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8