Облік ПДВ сілдьгоспвиробниками

Згідно з внесеними змінами сільгосппідприємства, які сплачують ПДВ згідно з вимогами статті 81 Закону про ПДВ, повинні вести облік сум ПДВ таким чином:


• перевищення суми податкового зобов’язання ПДВ над сумою податкового кредиту, яке залишилось у розпорядженні такого сільгосппідприємства, відображається у звітному періоді проводкою Дт 641 Кт 70;


• перевищення суми податкового кредиту з ПДВ над сумою податкового зобов’язання відображається у звітному періоді проводкою Дт 90 Кт 641;


• у разі вивезення (експорту) сільгосппродукції (послуг) за межі митної території України сума ПДВ, на яку сільгосппідприємство має право на бюджетне відшкодування, відображається у звітному періоді проводкою Дт 641 Кт 70.


Про внесення змін до Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість


Наказ Міністерства фінансів України


від 24 січня 2009 року N 41


Зареєстровано в Міністерстві юстиції України


9 лютого 2009 р. за N 121/16137


На виконання пункту 7 розділу III Закону України «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» і відповідно до частини другої статті 6 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» НАКАЗУЮ:


1. Унести зміни до Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 01.07.97 N 141, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 04.08.97 за N 284/2088 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 24.12.2004 N 818), схвалені Методологічною радою з бухгалтерського обліку при Міністерстві фінансів України, виклавши пункт 13 у такій редакції:


"13. Підприємствами сільського і лісового господарства та рибальства, якими відповідно до законодавства обрано спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість (далі - сільськогосподарське підприємство), бухгалтерський облік розрахунків з податку на додану вартість здійснюється з урахуванням особливостей, наведених у цьому пункті.


13.1. Для аналітичного обліку зобов'язань і податкового кредиту з податку на додану вартість за операціями, що оподатковуються за спеціальним режимом оподаткування діяльності у сфері сільського і лісового господарства та рибальства, використовується аналітичний рахунок «Розрахунки за податком на додану вартість за операціями із спеціальним режимом оподаткування» (далі - аналітичний рахунок) субрахунку 641 «Розрахунки за податками».


13.2. Перевищення суми податкового зобов'язання з податку на додану вартість над сумою податкового кредиту з податку на додану вартість, що визначається сільськогосподарським підприємством за операціями із спеціальним режимом оподаткування, яке залишилось відповідно до законодавства у розпорядженні такого сільськогосподарського підприємства, відображається у звітному періоді за дебетом аналітичного рахунку субрахунку 641 «Розрахунки за податками» і кредитом рахунку 70 «Доходи від реалізації».


13.3. Перевищення суми податкового кредиту з податку на додану вартість над сумою податкового зобов'язання з податку на додану вартість, що визначається сільськогосподарським підприємством за операціями із спеціальним режимом оподаткування, відображається у звітному періоді за дебетом рахунку 90 «Собівартість реалізації» і кредитом аналітичного рахунку субрахунку 641 «Розрахунки за податками».


13.4. У разі вивезення (експорту) сільськогосподарської продукції (послуг) за межі митної території України сума податку на додану вартість, на яку сільськогосподарське підприємство має право на бюджетне відшкодування, відображається у звітному періоді за дебетом аналітичного рахунку субрахунку 641 «Розрахунки за податками» і кредитом рахунку 70 «Доходи від реалізації».


2. Управлінню методології бухгалтерського обліку (Пархоменко В. М.) забезпечити подання цього наказу в п'ятиденний строк у встановленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.


3. Департаменту забезпечення діяльності Міністра (патронатна служба) (Шпента І. Ю.) після державної реєстрації цього наказу в Міністерстві юстиції України забезпечити його оприлюднення на офіційному веб-сайті Міністерства фінансів України.


4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Фудашкіна Д. О.


Міністр В. Пинзеник



ПОГОДЖЕНО:




Заступник Голови Державної податкової адміністрації України С. В. Чекашкін


Джерело інформації: "Головбух"

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Облік ПДВ сілдьгоспвиробниками - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Облік ПДВ сілдьгоспвиробниками - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Облік ПДВ сілдьгоспвиробниками - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Облік ПДВ сілдьгоспвиробниками - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Облік ПДВ сілдьгоспвиробниками - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Облік ПДВ сілдьгоспвиробниками - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Облік ПДВ сілдьгоспвиробниками - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Облік ПДВ сілдьгоспвиробниками - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8