Операції з купівлі-продажу права оренди земельної ділянки оподатковуються ПДВ

На думку регіонального податкового органу, операція з продажу права оренди земельних ділянок оподатковується ПДВ на загальних підставах.


Це пояснюється тим, що операції з продажу права оренди земельних ділянок, як операції з надання права на користування або розпорядження товарами у межах договорів оренди (лізингу), належать до поставки послуг, а відповідно до підпункту 3.1.1 Закону про ПДВ операції з поставки послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України, є об'єктом оподаткування. Зазначений висновок Дніпропетровської ДПІ підтримала й ДПАУ, про що вона повідомила у листі від 19.10.2007 р. № 21377/7/16-1517-04.


Що стосується "земельних" операцій, які звільняються від оподаткування, то відповідно до підпункту 5.1.17 Закону про ПДВ (хоча в листі зазначається посилання на підпункт 5.1.7) до таких належать операції з поставки (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних паїв, крім тих, що знаходяться під об'єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства, а також операції з орендної плати за земельні ділянки, що перебувають у власності держави або територіальної громади, якщо така орендна плата повністю зараховується до відповідних бюджетів.


Нагадаємо, що у листі від 21.08.2007 р. № 10206/5/16-1516 ДПАУ зазначила, що при здійсненні платником ПДВ операцій з передачі майна в оперативний лізинг (оренду) об'єктом оподаткування ПДВ є вартість наданих послуг у межах договору оренди (орендна плата). При цьому операції з передачі майна у лізинг (оренду), крім передачі у фінансовий лізинг, не є об'єктом оподаткування ПДВ (пп. 3.2.2 Закону про ПДВ).


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ


ЛИСТ


від 24.09.2007 р. N 25532/10/31-248/1

Про податок на додану вартість

Додатково див. лист


Державної податкової адміністрації України


від 19 жовтня 2007 року N 21377/7/16-1517-04


Розглянувши <...> листа щодо обкладення податком на додану вартість операції з купівлі-продажу права оренди земельної ділянки, повідомляємо.


Згідно з п. 1.4 ст. 1 Закону України від 03.04.97 р. N 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (далі - Закон) поставка послуг - це будь-які операції цивільно-правового характеру з виконання робіт, надання послуг, надання права на користування або розпорядження товарами, у тому числі нематеріальними активами, а також з поставки будь-яких інших, ніж товари, об'єктів власності за компенсацію, а також операції з безоплатного виконання робіт, надання послуг. Поставка послуг, зокрема, включає надання права на користування або розпорядження товарами у межах договорів оренди (лізингу), поставки, ліцензування або інші способи передачі права на патент, авторське право, торговий знак, інші об'єкти права інтелектуальної, в тому числі промислової, власності.


У відповідності до пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону об'єктом оподаткування є операції платників податку з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.


Пунктом 7.1 ст. 7 Закону визначено, що поставка товарів (робіт, послуг) здійснюється за договірними (контрактними) цінами з додатковим нарахуванням ПДВ.


Стосовно операцій, що звільняються, то відповідно до пп. 5.1.7 п. 5.1 ст. 5 Закону звільняються від оподаткування ПДВ операції з:


• поставки (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних паїв, крім тих, що знаходяться під об'єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства (з урахуванням положень підпункту 5.1.19 пункту 5.1 статті 5 цього Закону);


• орендної плати за земельні ділянки, що перебувають у власності держави або територіальної громади, якщо така орендна плата повністю зараховується до відповідних бюджетів.


Таким чином, операція з продажу права оренди земельних ділянок оподатковується податком на додану вартість на загальних підставах.


Заступник Голови Д. Макаров

Джерело інформації: «ГоловБух» № 65 (544) листопад 2007 р.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Операції з купівлі-продажу права оренди земельної ділянки оподатковуються ПДВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Операції з купівлі-продажу права оренди земельної ділянки оподатковуються ПДВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Операції з купівлі-продажу права оренди земельної ділянки оподатковуються ПДВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Операції з купівлі-продажу права оренди земельної ділянки оподатковуються ПДВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Операції з купівлі-продажу права оренди земельної ділянки оподатковуються ПДВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Операції з купівлі-продажу права оренди земельної ділянки оподатковуються ПДВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Операції з купівлі-продажу права оренди земельної ділянки оподатковуються ПДВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Операції з купівлі-продажу права оренди земельної ділянки оподатковуються ПДВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8