Оподаткування доходів, які виплачуються фізичним особам сільгоспвиробникам при закупівлі у них власної продукції, та можливості внесення цієї продукції до статутного фонду нового підприємства. Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують:

Стаття 165. Податкового Кодексу України визначає Доходи, якi не включаються до розрахунку загального мiсячного (рiчного) оподатковуваного доходу фізичної особи.
У відповідності з вимогами Ст. 165.1.24. ПКУ: «доходи, отриманi вiд продажу власної сiльськогосподарської продукцiї, що вирощена, вiдгодована, виловлена, зiбрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фiзичною особою на земельних дiлянках, наданих їй у розмiрах, встановлених Земельним кодексом України для ведення:
садiвництва та/або для будiвництва i обслуговування житлового будинку, господарських будiвель i споруд (присадибнi дiлянки) та/або для iндивiдуального дачного будiвництва. При цьому якщо власник сiльськогосподарської продукцiї має ще земельнi частки (паї), видiленi в натурi (на мiсцевостi), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отриманi ним доходи вiд продажу сiльськогосподарської продукцiї не включаються до загального мiсячного (рiчного) оподатковуваного доходу;
особистого селянського господарства та/або земельнi частки (паї), видiленi в натурi (на мiсцевостi), сукупний розмiр яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмiр земельних дiлянок, зазначених в абзацi другому цього пiдпункту, а також розмiр видiлених в натурi (на мiсцевостi) земельних часток (паїв), якi не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.
Якщо розмiр земельних дiлянок, зазначених в абзацi третьому цього пiдпункту, перевищує 2 гектари, дохiд вiд продажу сiльськогосподарської продукцiї пiдлягає оподаткуванню на загальних пiдставах.
При продажу сiльськогосподарської продукцiї (крiм продукцiї тваринництва) її власник має подати податковому агенту копiю довiдки про наявнiсть у нього земельних дiлянок, зазначених в абзацах другому та третьому цього пiдпункту. Оригiнал довiдки зберiгається у власника сiльськогосподарської продукцiї протягом строку позовної давностi з дати закiнчення дiї такої довiдки. Довiдка видається сiльською, селищною або мiською радою за мiсцем податкової адреси (мiсцем проживання) платника податку протягом п'яти робочих днiв з дня отримання вiдповiдною радою письмової заяви про видачу такої довiдки.
Форма довiдки встановлюється у порядку, визначеному статтею 46 цього Кодексу для податкових декларацiй.
При наявності вище вказаної довідки Ви, як податковий агент, якщо Ви є суб”єкт господарювання, при закупівлі у таких фізичних осіб сільгосппродукції не повинні будите сплачувати ПДФО у розмірі 15% від суми виплати.
Далі, при експорті цієї продукції на підставі Статті 195. ПКУ, такі операції будуть вважатися Операціями, що пiдлягають оподаткуванню за нульовою ставкою. Тобто, згідно до ст. 195.1. За нульовою ставкою оподатковуються операцiї з: 195.1.1. вивезення товарiв за межi митної територiї України:
а) у митному режимi експорту;
Стосовно формування статутного фонду нового підприємства за рахунок власної (придбаної) продукції можемо навести наступне:
На підставі ст. 4 Закону України «Про господарські товариства» - товариства створюються i дiють на пiдставi статуту, повне i командитне товариство - засновницького договору.
Установчi документи (Статут) повиннi мiстити вiдомостi про вид товариства, предмет i цiлi його дiяльностi, склад засновникiв та учасникiв, найменування та мiсцезнаходження, розмiр та порядок утворення статутного (складеного) капiталу, порядок розподiлу прибуткiв та збиткiв, склад та компетенцiю органiв товариства та порядок прийняття ними рiшень, включаючи перелiк питань, по яких необхiдна квалiфiкована бiльшiсть голосiв, порядок внесення змiн до установчих документiв та порядок лiквiдацiї i реорганiзацiї товариства.
У відповідності до вимог ст. 13 Закону Про госптовариства, вкладом до статутного (складеного) капiталу господарського товариства можуть бути грошi, цiннi папери, iншi речi або майновi чи iншi вiдчужуванi права, що мають грошову оцiнку, якщо iнше не встановлено законом.
Грошова оцiнка вкладу учасника господарського товариства здiйснюється за згодою учасникiв товариства, а у випадках, встановлених законом, вона пiдлягає незалежнiй експертнiй перевiрцi.
Також, згiдно з вимогами статтi 86 Господарського кодексу, вкладами учасникiв та засновникiв господарського товариства можуть бути будинки, споруди, обладнання та iншi матерiальнi цiнностi, цiннi папери, права користування землею, водою та iншими природними ресурсами, будинками, спорудами, а також iншi майновi права (включаючи майновi права на об'єкти iнтелектуальної власностi), кошти, в тому числi в iноземнiй валютi.
З наведеного можливо зробити висновок, що наявну у Вас продукцію Ви маєте можливість внести у статутний фонд нового підприємства, але для того, щоб була можливість внести до статутного фонду підприємства товари (продукцію), таку можливість слід передбачити (прописати) у статуті.
Слід мати на увазі, що в разі придбання Вами продукції в якості фізичної особи не суб”єкта господарювання у фізичної особи виробника продукції для внесення її у подальшому до статутного фонду, створюваного Вами підприємства, Ваші відносини з продавцем будуть регулюватися наступними статтями ПКУ:
ст. 168.2.1. Платник податку, що отримує доходи вiд особи, яка не є податковим агентом, та iноземнi доходи, зобов'язаний включити суму таких доходiв до загального рiчного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацiю за наслiдками звiтного податкового року, а також сплатити податок з таких доходiв.
ст. 168.2.2. Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фiзична особа, яка не має статусу суб'єкта пiдприємницької дiяльностi або не є особою, яка перебуває на облiку у контролюючих органах як особа, що провадить незалежну професiйну дiяльнiсть. Із змісту цих статей слідує, що Ви при таких операціях, як не суб”єкт господарювання, не є податковим агентом при виплаті доходу продавцю-виробнику і ця фізична особа сама подає декларацію і платить податок, але так, як вона має пільгу згідно до ст. 165.1.24 ПКУ, то продавець нічого не сплатить.

ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» 2014

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Оподаткування доходів, які виплачуються фізичним особам сільгоспвиробникам при закупівлі у них власної продукції, та можливості внесення цієї продукції до статутного фонду нового підприємства.  Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують: - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Оподаткування доходів, які виплачуються фізичним особам сільгоспвиробникам при закупівлі у них власної продукції, та можливості внесення цієї продукції до статутного фонду нового підприємства.  Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують: - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Оподаткування доходів, які виплачуються фізичним особам сільгоспвиробникам при закупівлі у них власної продукції, та можливості внесення цієї продукції до статутного фонду нового підприємства.  Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують: - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Оподаткування доходів, які виплачуються фізичним особам сільгоспвиробникам при закупівлі у них власної продукції, та можливості внесення цієї продукції до статутного фонду нового підприємства.  Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують: - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Оподаткування доходів, які виплачуються фізичним особам сільгоспвиробникам при закупівлі у них власної продукції, та можливості внесення цієї продукції до статутного фонду нового підприємства.  Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують: - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Оподаткування доходів, які виплачуються фізичним особам сільгоспвиробникам при закупівлі у них власної продукції, та можливості внесення цієї продукції до статутного фонду нового підприємства.  Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують: - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Оподаткування доходів, які виплачуються фізичним особам сільгоспвиробникам при закупівлі у них власної продукції, та можливості внесення цієї продукції до статутного фонду нового підприємства.  Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують: - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Оподаткування доходів, які виплачуються фізичним особам сільгоспвиробникам при закупівлі у них власної продукції, та можливості внесення цієї продукції до статутного фонду нового підприємства.  Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма «Главбух» консультують: - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8