Оприбуткування готівки в касах підприємств

ДПАУ з посиланням на роз'яснення НБУ повідомила, що оприбуткуванням готівки в касах підприємств, які проводять розрахунки з оформленням їх касовими ордерами та веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.


У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням розрахункової книжки (далі — РК) оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій (КОРО) на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК) і відображення надходжень цієї готівки у касовій книзі підприємства.


Щодо правомірності використання СПД готівкових коштів, вилучених із скриньки РРО операцією "службова видача" на господарські потреби або переміщення готівки з касової скриньки (місця проведення розрахунків) до іншого місця зберігання (без їх використання на господарські потреби) без оприбуткування таких готівкових коштів у КОРО, ДПАУ зазначила, що на суму готівки (вилученої із скриньки РРО операцією "службова видача"), яка буде використана підприємством на господарські потреби, має бути виписаний видатковий касовий ордер (з реєстрацією його в Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів) і зроблений відповідний запис у касовій книзі підприємства.


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 08.08.2007 р. N 15658/7/23-7017

Про надання роз'яснення

Державна податкова адміністрація України доводить до відома та для використання в роботі роз'яснення з питань оприбуткування готівки відповідно до норм Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі - Положення), затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. N 637 (із змінами), надані листом Національного банку України від 25.05.2007 р. N 11-110/2058-5398.


Відповідно до пункту 2.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. N 637 (із змінами) (далі - Положення), уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися.


Оприбуткуванням готівки в касах підприємств, які проводять розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги відповідно до вимог глави 4 цього Положення, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.


У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням реєстратора розрахункових операцій (далі - РРО) або використанням розрахункової книжки (далі - РК) оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК).


Суми готівки, що оприбутковуються, мають відповідати сумам, визначеним у відповідних касових (розрахункових) документах.


Згідно з пунктом 4.1 Положення для забезпечення здійснення розрахунків готівкою підприємства повинні мати касу (приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків), а усі надходження і видачу готівки в національній валюті відображати у касовій книзі (пункт 4.2 Положення).


Таким чином, Національний банк України вважає, що оприбуткування готівки в касі підприємства, яке проводить готівкові розрахунки із застосуванням РРО (використанням РК), є здійснення обліку такої готівки у книзі обліку розрахункових операцій (на підставі фіскальних звітних чеків РРО або даних РК) та відображення надходжень цієї готівки у касовій книзі підприємства.


Щодо питання правомірності використання суб'єктом підприємництва готівкових коштів, вилучених із скриньки РРО операцією «службова видача» на господарські потреби або переміщення готівки з касової скриньки (місця проведення розрахунків) до іншого місця зберігання (без їх використання на господарські потреби) без оприбуткування таких готівкових коштів у книзі обліку розрахункових операцій слід зазначити наступне.


Вимогами Положення (пункт 2.9) передбачена можливість використання підприємством готівкової виручки (готівки) для забезпечення потреб, що виникають у процесі їх функціонування (у тому числі на господарські потреби). Готівка, що надходить через РРО протягом дня, також може бути використана підприємством на господарські потреби. Вилучення таких готівкових коштів зі скриньки РРО відповідно до пункту 4.5 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 р. N 614, може бути здійснено операцією «службова видача», яка застосовується для реєстрації через РРО видачі готівки, не пов'язаної з розрахунковими операціями з покупцями. На суму готівки (вилученої із скриньки РРО операцією «службова видача"), яка буде використана підприємством на господарські потреби, має бути виписаний видатковий касовий ордер (з реєстрацією його в Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів) та зроблений відповідний запис у касовій книзі підприємства.


Заступник Голови Я. Янушевич


«ГоловБух» № 64 (543) листопад 2007 р.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Оприбуткування готівки в касах підприємств - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Оприбуткування готівки в касах підприємств - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Оприбуткування готівки в касах підприємств - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Оприбуткування готівки в касах підприємств - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Оприбуткування готівки в касах підприємств - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Оприбуткування готівки в касах підприємств - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Оприбуткування готівки в касах підприємств - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Оприбуткування готівки в касах підприємств - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8