Право користування прогнозним лімітом каси

У листі розглянуто два питання.


1. Щодо питання, на кого розповсюджується право скористатися прогнозним лімітом, НБУ зазначив, що користуватися протягом перших 3 місяців роботи лімітом каси, визначеним на підставі прогнозних розрахунків, можуть підприємства, що розпочинають свою діяльність, а також підприємства, діяльність яких була пов'язана виключно з безготівковими розрахунками та які відповідно до встановленого законодавством порядку отримують право на здійснення додаткового виду діяльності, що передбачає здійснення готівкових розрахунків.


2. Щодо питання, як правильно тлумачити слова "перші три місяці їх роботи", то враховуючи, що ліміт каси — це граничний розмір суми готівки, яка може залишатися в касі в позаробочий час для забезпечення роботи підприємства на початку наступного робочого дня, НБУ вважає, що вищезазначені підприємства мають вести відлік перших 3 місяців своєї роботи з дня проведення ними першого розрахунку готівкою.


НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ


ЛИСТ


від 23.02.2007 р. N 11-113/726-1968


Національний банк України розглянув лист редакції газети «Все про бухгалтерський облік» <...> щодо надання роз'яснення стосовно застосування вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні та в межах своєї компетенції повідомляє.


1. Щодо питання, на кого розповсюджується право скористатися прогнозним лімітом.


Користуватися протягом перших трьох місяців роботи лімітом каси, визначеним на підставі прогнозних розрахунків відповідно до вимог абзацу третього п. 5.2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. N 637 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.01.2005 р. за N 40/10320 (зі змінами) (далі - Положення), можуть підприємства, що розпочинають свою діяльність, а також підприємства, діяльність яких була пов'язана виключно з безготівковими розрахунками та які відповідно до встановленого законодавством України порядку отримують право на здійснення додаткового виду діяльності, що передбачає здійснення готівкових розрахунків (абзац з урахуванням змін, внесених постановою Правління Національного банку України від 13.12.2006 р. N 454, яка набрала чинності з 20.01.2007 р.).


2. Щодо питання як правильно тлумачити слова «перші три місяці їх роботи» з абзацу третього п. 5.2 Положення.


Враховуючи, що ліміт каси - це граничний розмір суми готівки, яка може залишатися в касі в позаробочий час для забезпечення роботи підприємства на початку наступного робочого дня (пункт 1.2 Положення), вважаємо, що вказані в абзаці третьому п. 5.2 Положення підприємства мають вести відлік перших трьох місяців своєї роботи з дня проведення ними першого розрахунку готівкою.


При цьому слід зазначити, що у разі, якщо підприємство розпочало свою господарську діяльність і проводило операції з готівкою, але ліміт каси ним не було встановлено (незалежно від причин такого невстановлення), то ліміт такої каси вважається нульовим і вся готівка, що перебуває в його касі на кінець робочого дня, вважається понадлімітною (пункт 5.9 Положення).


Виконавчий директор з питань готівково-грошового обігу О. Толстой


«ГоловБух» № 64 (543) листопад 2007 р.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Право користування прогнозним лімітом каси - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Право користування прогнозним лімітом каси - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Право користування прогнозним лімітом каси - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Право користування прогнозним лімітом каси - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Право користування прогнозним лімітом каси - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Право користування прогнозним лімітом каси - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Право користування прогнозним лімітом каси - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Право користування прогнозним лімітом каси - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8