Щодо можливості зміни класу професійного ризику виробництва

Як зазначив у листі ФСС від НВВ, у разі систематичних порушень нормативних актів про охорону праці, внаслідок чого зростає ризик настання нещасних випадків і професійних захворювань, підприємство у будь-який час за рішенням відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду на основі відповідного подання страхового експерта, який обслуговує це підприємство, може бути віднесено до іншого, більш високого класу професійного ризику виробництва.


Цей захід може мати і зворотну дію, але з початку фінансового року. Тобто підприємство після усунення порушень нормативно-правових актів з охорони праці має право звернутися до відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду про повернення його до класу професійного ризику, встановленого для нього Законом України "Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності". Водночас цим Законом не передбачено віднесення підприємства до іншого, більш нижчого класу професійного ризику виробництва.


Нагадаємо, що на 2007 рік страхові тарифи на соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві відповідно до класів професійного ризику виробництва встановлено статтею 91 Закону про Держбюджет-2007.


Щодо можливості зміни класу професійного ризику виробництва


ЛИСТ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ ВІД НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ ТА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ УКРАЇНИ


від 19.10.2007 р. № 179-Н-07-1


Виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — виконавча дирекція Фонду) розглянула Вашого листа від 25.09.2007 року щодо надання роз'яснення про застосування окремих положень Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду від 12.07.2007 № 36 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 01.08.2007 року за № 867/14134 (далі — Інструкція), та повідомляє.


Відповідно до частини чотирнадцятої статті 47 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» (далі — Закон) та пункту 4.7 Інструкції у разі систематичних порушень нормативних актів про охорону праці, внаслідок чого зростає ризик настання нещасних випадків і професійних захворювань, підприємство у будь-який час за рішенням відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду на основі відповідного подання страхового експерта, який обслуговує це підприємство, може бути віднесено до іншого, більш високого класу професійного ризику виробництва. Цей захід може мати й зворотну дію, але з початку фінансового року.


Тобто підприємство після усунення порушень нормативно-правових актів з охорони праці має право звернутись до відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду про повернення його до класу професійного ризику, встановленого для нього Законом України «Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».


Законом не передбачено віднесення підприємства до іншого, більш нижчого класу професійного ризику виробництва.


Слід також зазначити, що дія пункту 4.7 Інструкції розповсюджується на підприємства, установи, організації незалежно від форм власності та господарювання, виду діяльності, галузевої належності, фізичних осіб — підприємців, фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.


Директор Ю. Мельников

Джерело інформації: «ГоловБух» № 65 (544) листопад 2007 р.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Щодо можливості зміни класу професійного ризику виробництва - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Щодо можливості зміни класу професійного ризику виробництва - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Щодо можливості зміни класу професійного ризику виробництва - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Щодо можливості зміни класу професійного ризику виробництва - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Щодо можливості зміни класу професійного ризику виробництва - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Щодо можливості зміни класу професійного ризику виробництва - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Щодо можливості зміни класу професійного ризику виробництва - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Щодо можливості зміни класу професійного ризику виробництва - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8