Як враховувати ПДВ при страховому відшкодуванні?

ДПС роз’яснює, що відповідно до Податкового кодексу, не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з надання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а також пов’язаних з такою діяльністю послуг страхових брокерів та страхових агентів. Тому при здійсненні страхових виплат страхова компанія не повинна ні додавати суму ПДВ до страхового платежу, ні зменшувати страховий платіж на суму ПДВ.

У разі оплати страховою компанією за рахунок страхових виплат ремонту застрахованого автомобіля слід враховувати наступне:

- якщо страхові суми спрямовуються страховою компанією або потерпілим на придбання у платника ПДВ послуг по ремонту, заміщенню, відтворенню застрахованого об’єкта чи товарно-матеріальних цінностей, які мають бути використані в процесі його ремонту (запчастини та інші витратні матеріали), таке придбання здійснюється з урахуванням сум ПДВ, які включаються до вартості ремонту, і виділяються особою, яка здійснює такий ремонт, окремим рядком у розрахункових документах;

- якщо придбання страховою компанією або потерпілим вищезазначених послуг здійснюється у особи, яка не зареєстрована платником ПДВ, то таке придбання здійснюється без урахування сум ПДВ, тому особа не має права нараховувати і виділяти окремим рядком суму ПДВ.

Лист ДПСУ від 12 03.12 р. № 7020/7/15-3417-26.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Як враховувати ПДВ при страховому відшкодуванні? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Як враховувати ПДВ при страховому відшкодуванні? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Як враховувати ПДВ при страховому відшкодуванні? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Як враховувати ПДВ при страховому відшкодуванні? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Як враховувати ПДВ при страховому відшкодуванні? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Як враховувати ПДВ при страховому відшкодуванні? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Як враховувати ПДВ при страховому відшкодуванні? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Як враховувати ПДВ при страховому відшкодуванні? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8