Як здійснюється перерахунок цін на газ для споживачів?

Застосування роздрібних цін, диференційованих залежно від річних обсягів споживання, у поточному році для споживачів здійснюється залежно від річного обсягу використання природного газу (зафіксованого на особових рахунках споживача) у попередньому році.

Газопостачальні підприємства щороку до 1 лютого проводять перерахунок станом на 1 січня оплати вартості використаного природного газу та суми нарахованих пільг.

Якщо за підсумками попереднього року фактичне використання природного газу споживачем не відповідає обсягам, на підставі яких визначалась ціна на природний газ, зокрема:

у разі перевищення обсягу використаного природного газу порівняно з встановленим у попередньому році (V2 > V1), споживач зобов'язаний протягом трьох місяців з дати здійснення перерахунку сплатити газопостачальному підприємству різницю його вартості, розрахунок якої здійснюється за формулою
(Ц2 х V2) - (Ц1 х V2),

де Ц1 - роздрібна ціна на природний газ, встановлена для оплати природного газу у попередньому році;

V1 - річний обсяг, згідно з яким була визначена ціна у попередньому році;

Ц2 - встановлена для оплати природного газу роздрібна ціна, що застосовується для споживача згідно з використаним у попередньому році обсягом;

V2 - річний обсяг, використаний споживачем у попередньому році;

у разі зменшення обсягу використаного природного газу порівняно з встановленим у попередньому році (V2 < V1), різниця у вартості газу залишається на особовому рахунку споживача і зараховується в рахунок майбутніх платежів. Розрахунок вартості у цьому разі здійснюється за формулою (Ц1 х V2) - (Ц2 х V2).

Визначення річного обсягу використання природного газу здійснюється шляхом додавання обсягу використаного природного газу згідно з показниками лічильника з початку попереднього року до зняття показників лічильника у грудні попереднього року та розрахункового обсягу використання природного газу за необліковані дні грудня у разі незняття показників лічильника газу газопостачальним підприємством станом на 1 січня.

Лист НКРЕ від 16.01.13 р. № 466/16/47-13.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Як здійснюється перерахунок цін на газ для споживачів? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Як здійснюється перерахунок цін на газ для споживачів? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Як здійснюється перерахунок цін на газ для споживачів? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Як здійснюється перерахунок цін на газ для споживачів? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Як здійснюється перерахунок цін на газ для споживачів? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Як здійснюється перерахунок цін на газ для споживачів? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Як здійснюється перерахунок цін на газ для споживачів? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Як здійснюється перерахунок цін на газ для споживачів? - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8