З операції купівлі-продажу земельних ділянок збір до ПФУ не сплачується

У листі від 13.05.2008 № 8161/03-30 повідомляється, що нерухомим майном визнається жилий будинок або його частина, квартира, садовий будинок, дача, гараж, інша постійно розташована будівля, а також інший об’єкт, що підпадає під визначення першої групи основних фондів згідно із Законом про прибуток.


Об’єкти, які належать до першої групи основних фондів, визначені підпунктом 8.2.2 Закону про прибуток. Земля (земельна ділянка) в даному підпункті не вказана. Враховуючи зазначене, Пенсійний фонд робить висновок, що з операції купівлі-продажу земельної ділянки збір на обов’язкове державне пенсійне страхування не сплачується.


ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ


ЛИСТ


від 13.05.2008 р. N 8161/03-30


Депутату Харківської обласної ради
Білохвостенко С. В.


Пенсійний фонд України розглянув Ваш запит щодо сплати боргу на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна і повідомляє.


Згідно п. 9 ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» (із змінами та доповненнями) (далі - Закон) платниками збору з операцій купівлі-продажу нерухомого майна є підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та фізичні особи, які придбавають нерухоме майно, за винятком державних підприємств, установ, організацій, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів, установ та організацій іноземних держав, що користуються імунітетами і привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також громадян, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше.


Згідно пункту 8 статті 2 Закону (у редакції Закону України N 967-XIV від 15.07.99) передбачено, що об'єктом оподаткування при здійсненні операцій купівлі-продажу нерухомості є вартість нерухомого майна, зазначена в договорі купівлі-продажу такого майна.


Нерухомим майном визнається жилий будинок або його частина, квартира, садовий будинок, дача, гараж, інша постійно розташована будівля, а також інший об'єкт, що підпадає під визначення першої групи основних фондів згідно із Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств».


Об'єкти, які належать до першої групи основних фондів, визначені підпунктом 8.2.2 пункту 8.2 статті 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 N 334/94-ВР (із змінами). Земля (земельна ділянка) в даному підпункті не вказана.


Враховуючи зазначене, з операції купівлі-продажу земельної ділянки збір на обов'язкове державне пенсійне страхування не сплачується.


Заступник Голови правління В. С. Никитенко


Джерело інформації: "Головбух"

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • З операції купівлі-продажу земельних ділянок збір до ПФУ не сплачується - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • З операції купівлі-продажу земельних ділянок збір до ПФУ не сплачується - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • З операції купівлі-продажу земельних ділянок збір до ПФУ не сплачується - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • З операції купівлі-продажу земельних ділянок збір до ПФУ не сплачується - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • З операції купівлі-продажу земельних ділянок збір до ПФУ не сплачується - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • З операції купівлі-продажу земельних ділянок збір до ПФУ не сплачується - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • З операції купівлі-продажу земельних ділянок збір до ПФУ не сплачується - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • З операції купівлі-продажу земельних ділянок збір до ПФУ не сплачується - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8