Застосування реєстраторів розрахункових операцій

Згідно з роз'ясненням РРО застосовуються суб'єктами господарювання (далі — СГ), які здійснюють операції з розрахунків у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.


Однак пункт 1 статті 9 Закону про РРО надає право СГ не застосовувати РРО при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.


Зазначимо, що у іншому своєму "свіжому" листі (від 18.10.2007 р. № 21275/7/23-7017) на тему РРО ДПАУ роз'яснила, що СГ, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі, при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані застосовувати РРО, включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій. СГ повинні проводити розрахункові операції через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості. На сьогодні технічні можливості контрольно-касової техніки, яка включена до реєстру РРО та дозволена до застосування в Україні, значно розширені та дозволяють забезпечувати дотримання, у т. ч. аптечними закладами, при проведенні розрахункових операцій вимог пункту 11 статті 3 Закону про РРО, а саме програмування асортиментного переліку товарів, який налічує декілька тисяч найменувань.


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ


ЛИСТ


від 09.08.2007 р. N 7644/6/23-7019


Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо окремих норм застосування реєстраторів розрахункових операцій і повідомляє наступне.


Порядок проведення розрахунків суб'єктами господарювання у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг регулюється Законом України від 06.07.95 N 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами і доповненнями (в редакції Закону України від 01.06.2000 N 1776-III) (далі - Закон).


Згідно із нормою статті 1 Закону реєстратори розрахункових операцій застосовуються суб'єктами господарювання, які здійснюють операції з розрахунків в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.


Статтею 2 Закону визначено, що розрахункова операція - це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.


Відповідно до пункту 1 статті 3 Закону суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.


Разом з тим, стаття 9 (пункт 1) Закону надає право суб'єкту господарювання не застосовувати реєстратор розрахункових операцій при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.


Враховуючи вищенаведене, норми пункту 1 статті 9 Закону можуть застосовуватись <...> при наданні послуг, за умови проведення розрахунків у касі підприємства з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку. У разі недотримання цієї умови, необхідно застосовувати реєстратор розрахункових операцій.


Заступник Голови Я. Янушевич

«ГоловБух» № 64 (543) листопад 2007 р.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Застосування реєстраторів розрахункових операцій - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Застосування реєстраторів розрахункових операцій - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Застосування реєстраторів розрахункових операцій - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Застосування реєстраторів розрахункових операцій - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Застосування реєстраторів розрахункових операцій - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Застосування реєстраторів розрахункових операцій - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Застосування реєстраторів розрахункових операцій - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Застосування реєстраторів розрахункових операцій - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8