Зменшення статутного фонду ТОВ

Згідно з роз'ясненням у ТОВ створюється статутний фонд, розмір якого повинен становити не менше суми, еквівалентної 100 мінімальним заробітним платам, виходячи зі ставки мінімальної заробітної плати, що діє на момент створення ТОВ.


Частка учасника ТОВ після повного внесення ним вкладу може бути придбана самим товариством. У цьому випадку воно зобов'язане передати її іншим учасникам або третім особам у строк, що не перевищує одного року. Протягом цього періоду розподіл прибутку, а також голосування та визначення кворуму у вищому органі провадяться без урахування частки, придбаної ТОВ.


У разі придбання частки (її частини) учасника самим ТОВ воно зобов'язане реалізувати її іншим учасникам або третім особам протягом встановленого строку або зменшити свій статутний капітал. На думку Держпід-приємництва, в разі зменшення свого статутного капіталу, його розмір не може бути меншим за розмір, встановлений законом на момент створення ТОВ. При цьому слід пам'ятати, що зменшення статутного капіталу ТОВ допускається після повідомлення усіх його кредиторів. У цьому разі кредитори мають право вимагати дострокового припинення або виконання відповідних зобов'язань ТОВ та відшкодування їм збитків.


ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА


ЛИСТ


від 14.06.2007 р. N 4301 (Витяг)


Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва у межах компетенції розглянув запит щодо відповідності закону проведення державної реєстрації змін (зменшення) статутного фонду ТОВ і повідомляє таке.


Поняття господарського товариства визначено Цивільним кодексом України (далі - ЦКУ), Господарським кодексом України (далі - ГКУ) та Законом України «Про господарські товариства» (далі - Закон).


<...>


Статтею 52 Закону визначено, що у товаристві з обмеженою відповідальністю створюється статутний фонд, розмір якого повинен становити не менше суми, еквівалентної 100 мінімальним заробітним платам, виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, що діє на момент створення товариства з обмеженою відповідальністю.


Відповідно до статті 53 зазначеного Закону учасник товариства з обмеженою відповідальністю може за згодою решти учасників відступити свою частку (її частину) одному чи кільком учасникам цього ж товариства, а якщо інше не передбачено установчими документами, то і третім особам.


Частка учасника товариства з обмеженою відповідальністю після повного внесення ним вкладу може бути придбана самим товариством. У цьому разі воно зобов'язане передати її іншим учасникам або третім особам у строк, що не перевищує одного року. Протягом цього періоду розподіл прибутку, а також голосування і визначення кворуму у вищому органі провадяться без урахування частки, придбаної товариством.


Згідно із частиною четвертою статті 147 ЦКУ у разі придбання частки (її частини) учасника самим товариством з обмеженою відповідальністю воно зобов'язане реалізувати її іншим учасникам або третім особам протягом строку та в порядку, встановлених статутом і законом, або зменшити свій статутний капітал відповідно до статті 144 цього Кодексу.


У частині п'ятій статті 144 ЦКУ зазначено, що зменшення статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю допускається після повідомлення в порядку, встановленому законом, усіх його кредиторів. У цьому разі кредитори мають право вимагати дострокового припинення або виконання відповідних зобов'язань товариства та відшкодування їм збитків.


Зважаючи на наведене, Держпідприємництва вважає, якщо частка статутного фонду, придбана самим товариством, не була реалізована протягом строку та в порядку, встановленому статутом і законом, то товариство має зменшити свій статутний капітал, але при цьому розмір статутного капіталу товариства не може бути меншим за розмір, встановлений законом на момент створення товариства.


Одночасно нагадуємо, що відповідно до частини першої статті 87 ГКУ рішення товариства про зміни розміру статутного фонду набирає чинності з дня внесення цих змін до державного реєстру.


Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців, регулює Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (далі - Закон про реєстрацію).


Для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридична особа повинна подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) документи, перелік яких встановлено статтею 29 Закону про реєстрацію.


<...>


В. о. Голови К. Ващенко

«ГоловБух» № 64 (543) листопад 2007 р.

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Зменшення статутного фонду ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Зменшення статутного фонду ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Зменшення статутного фонду ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Зменшення статутного фонду ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Зменшення статутного фонду ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Зменшення статутного фонду ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Зменшення статутного фонду ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Зменшення статутного фонду ТОВ - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8