Обмін однієї квартири на іншу (бартер) у юридичної особи

Обмін однієї квартири на іншу (бартер) у юридичної особи

Аудитори ТОВ «Аудиторська фірма« Головбух »консультують:

Питання №1:

1. Момент виникнення і розмір податкових зобов'язань у випадку якщо підприємство А, яке володіє житловим фондом (квартирою), вирішило провести обмін на інший житловий фонд, еквівалентний у вартості (здійснити так званий бартер).

Податок на прибуток

Відповідно до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 28.12.94 р № 334/94-ВР (в редакції Закону України від 22.05.97 р № 283/97-ВР) (далі - Закон № 334) бартер (товарний обмін) - це господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) в будь-якій формі, іншій, ніж грошова, включаючи будь-які види заліку та погашення взаємної заборгованості, в результаті яких не передбачається зарахування коштів на рахунки продавця для компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг).

Отже, бартер є товарним обміном (міна), а відповідно до Цивільного кодексом України (ст. 715, 716) кожен з тих, хто бере участь у міні, вважається продавцем того майна, яке він дає в обмін, і покупцем майна, яке він отримує.

Крім того, слід зазначити, що не може бути об'єктом міни (бартеру) майно, віднесене законодавством до основних фондів, яке належить до державної або комунальної власності, у разі якщо друга сторона договору міни (бартеру) не є відповідно державним чи комунальним підприємством.
До договору міни застосовуються відповідно загальні правила про договір купівлі-продажу, договір поставки або інших договорах, якщо інше не випливає зі змісту відносин сторін.

Тому, передача основних засобів за бартерними операціями прирівнюється до їх продажу. При цьому, в ст. 8.4.3 Закону № 334 зазначено, що в разі продажу об'єкта основних засобів 1 групи балансова вартість групи 1 зменшується на суму балансової вартості такого об'єкта. Сума перевищення виручки від продажу над балансовою вартістю певного об'єктів основного засобу включається до складу валових доходів, а сума перевищення балансової вартості над виручкою від продажу - до складу валових витрат.

Також, основним моментом при здійсненні бартерних операцій є той факт, що доходи і витрати за цими операціями визначаються виходячи з договірних цін таких операцій, але не нижче звичайних цін. При цьому, звичайні ціни застосовуються і в операціях з особами, які не є платниками податку на прибуток, в тому числі і фізособами, не зареєстрованими як суб'єкт підприємницької діяльності (пп. 7.4.1 - 7.4.3 Закону про податок на прибуток, ст . 39 НК).

Відповідно до пп. 1.20.1 п. 1.20 ст. 1 Закону про прибуток звичайною вважається ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо цим пунктом не встановлено інше. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню справедливих ринкових цін.
В свою чергу справедлива ринкова ціна - це ціна, за якою товари (роботи, послуги) передаються іншому власнику за таких умов:
продавець бажає передати такі товари (роботи, послуги);
покупець бажає їх отримати за відсутності будь-якого примусу;
обидві сторони є взаємно незалежними юридично та фактично;
обидві сторони володіють достатньою інформацією про такі товари (роботи, послуги);
обидві сторони володіють достатньою інформацією про ціни, які склалися на ринку ідентичних (а за їх відсутності - однорідних) товарів (робіт, послуг).

ПДВ.

Керуючись ст. 14.1.191 Податкового Кодексу № 2755-VI від 02.12.2010 року (далі - ПК) операції міни (бартер) основних засобів, товарів, робіт, послуг прирівнюються до постачання і отже, є об'єктом оподаткування ПДВ.

При цьому, в разі постачання товарів / послуг у межах бартерних операцій база оподаткування даним податком визначається виходячи з фактичної ціни операції, але не нижче звичайних цін (ст. 189.1 ПК).

При цьому, датою виникнення податкових зобов'язань у Підприємства, яке проводить обмін, буде дата фактичного відвантаження (передачі) основних засобів за договором міни (ст. 187.1 ПК).

Якщо Підприємство, платник ПДВ, здійснює обмін (бартер) основними фондами з відповідним платником даного податку, то у Підприємства виникає право на податковий кредит. При цьому, згідно з п. 198.2 ст. 198 НК датою виникнення права даного Підприємства, на податковий кредит буде дата отримання податкової накладної, що підтверджує факт придбання платником податку товарів (робіт, послуг), основних засобів.

Хотілося відзначити наступне, що не відносяться до податкового кредиту суми ПДВ, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів, послуг, не підтверджені податковими накладними або оформлені з порушенням вимог чи непідтверджені митної декларації (ст. 198.6 ПК).
Також, в п. 198.4 НК, зазначено, що якщо платник податку придбає (виготовляє) товари / послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, які не є об'єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту зазначеного платника.

Приклад:

Підприємства А має на балансі квартиру (житловий фонд):
первісна вартість - 2 400 000,00 грн.,
нарахований знос на 01.01.2011 року - 238 000,00 грн.
залишкова вартість - 2 162 000,00 грн.

Підприємства Б також має на балансі квартиру (житловий фонд):
первісна вартість - 2 400 000,00 грн.,
нарахований знос на 01.01.2011 року - 238 000,00 грн.
залишкова вартість - 2 162 000,00 грн.

Підприємства А і Б вирішили зробити обмін житловими приміщеннями за договором міни, згідно з яким перехід права власності на дані об'єкти міни відбувається за актом прийому-передачі.
При цьому в договорі вказується наступні зобов'язання сторін:
1 Підприємство А передає Підприємству Б житлове приміщення
загальною вартістю без ПДВ - 2162000, 00 грн.,
ПДВ - 432 400,00 грн.
Разом договірна вартість передачі з ПДВ - 2 594 400,00 грн.
2) Підприємство Б передає Підприємству А житлове приміщення
загальною вартістю без ПДВ - 2162000, 00 грн.,
ПДВ - 432 400,00 грн.
Разом договірна вартість передачі з ПДВ - 2 594 400,00 грн.

Обидва підприємства є платниками ПДВ.

питання №2

2.Момент виникнення і розмір податкових зобов'язань у випадки якщо Підприємство А, яке володіє житловим фондом (квартирою), вирішило провести обмін на інший житловий фонд вартістю нижче, ніж наявне житловий фонд.

Згідно ст. 293 Господарського Кодексу України від 16.01.2003 № 436-IV (зі змінами та доповненнями) за договором міни за погодженням сторін можлива грошова доплата за товар більшої вартості, що обмінюється на товар меншої вартості, якщо це не суперечить законодавству.
Однак, керуючись нормами Закону № 334 бартер - це господарська операція, яка не передбачає грошову форму розрахунків за товари, роботи і послуги, і в результаті якої не передбачається зарахування коштів на рахунки продавця для компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг).

Таким чином, обмін основних фондів необхідно проводити виходячи з рівноцінною договірної ціни такої операції, але не нижче звичайних цін.
Отже в разі обміну житлового фонду на житловий фонд меншої вартості, для цілей Закону № 334, нічого очікувати бути товарообмінній операцією.

Подібного роду обмін може бути прирівняний до продажу основних засобів.
Таким чином, податок на прибуток буде обчислюватися, керуючись ст. 8.4.3 Закону № 334:
сума перевищення виручки від продажу над балансовою вартістю певного об'єктів основного засобу включається до складу валових доходів, а сума перевищення балансової вартості над виручкою від продажу - до складу валових витрат (п. 8.4.3 Закону № 334).

При цьому, база оподаткування ПДВ у разі поставки основного засобу визначається виходячи з балансової вартості об'єкта на момент поставки (188.1 ПК).

ООО «Аудиторская фирма «Главбух» 2014

Коллеги, если Вам понравился наш материал, поделитесь им в своих сетях и нажмите пожалуйста кнопку Фейсбук мне нравиться ! Заранее Спасибо!

  • Обмін однієї квартири на іншу (бартер) у юридичної особи - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №1
  • Обмін однієї квартири на іншу (бартер) у юридичної особи - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №2
  • Обмін однієї квартири на іншу (бартер) у юридичної особи - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №3
  • Обмін однієї квартири на іншу (бартер) у юридичної особи - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №4
  • Обмін однієї квартири на іншу (бартер) у юридичної особи - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №5
  • Обмін однієї квартири на іншу (бартер) у юридичної особи - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №6
  • Обмін однієї квартири на іншу (бартер) у юридичної особи - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №7
  • Обмін однієї квартири на іншу (бартер) у юридичної особи - Аудиторская фирма «Главбух-аудит» №8